e-SMM, serbest meslek sahiplerinin mesleki faaliyetleri ile ilgili tahsilatlarını düzenledikleri elektronik bir makbuz türüdür. 01.02.2020 itibariyle vergiden muaf olmayan tüm serbest meslek çalışanlarının elektronik serbest meslek makbuzu (e-SMM) düzenlemesi zorunlu hale gelmiştir. Bu makbuz yasal olarak kullanılan serbest meslek makbuzunun elektronik versiyonudur.
e-SMM Nedir ?Kullanıcılar Neden Sekizbit e-SMM Hizmetini Tercih Ediyor?
Yasal olarak kullanılan serbest meslek makbuzu ile eşit imtiyazlara sahiptir.
Elektronik ortamın yanı sıra fiziksel bir ortamda da kesilmesine olanak sağlar.
Elektronik depolama ve saklama imkânı sunar. Yer ve zaman tasarrufu sağlar.
Gelir İdaresi Başkanlığı’na uygun standartlarda düzenlenir.
Kullanıcılar Neden Sekizbit e-SMM Hizmetini Tercih Ediyor?
Makbuzlarınızı hızlı bir şekilde iletir.
Süreç takibini kolaylaştırır.
Hesaplamalarınızı sizin için yapar.
Kâğıt kullanımını azaltarak doğaya katkıda bulunur.
Yer ve zaman tasarrufu sağlar.
Kargo masrafını ortadan kaldırır.
Ekibimizden aktif olarak destek alma imkânı sunar.
Hız ve kolaylık sağlar.
Serbest meslek sahibi olan avukat, doktor, diş hekimi, hekim, mühendis, mimar, müşavir, serbest muhasebeci, yeminli mali müşavir, danışman, grafik tasarım uzmanı, yazılım uzmanı, serbest öğretmen, yazar gibi kendi adına ve hesabına işlem yapan münferitler serbest meslek makbuzuna geçebilir. Bu şartlar e-SMM (elektronik serbest meslek makbuzu) için de geçerlidir.
Şimdi Ücretsiz DeneyinSekizbit E-Dönüşüm Portalı Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
e-Faturaya geçmek için alınan mali mühür ve e-imzanın belirli bir ücreti bulunmaktadır. Sekizbit e-Dönüşüm’ü tercih ederseniz makbuz başına verdiğiniz ücret sadece 22 kuruş olur.
GİB portaldan başvuru yaparak e-SMM sistemine geçildikten sonra GİB Portal üzerinden serbest meslek makbuzu kesebilirsiniz. İşlemlerinizi daha hızlı yapmak ve makbuzlarınızı arşivleyebilmek için Sekizbit e-Dönüşüm’ü kullanabilir ve kolayca serbest meslek makbuzu oluşturabilirsiniz. Sekizbit e-Dönüşüm ile kestiğiniz makbuzlar GİB portala rahatlıkla entegre olmaktadır.
Tüm serbest meslek erbaplarının e-SMM uygulamasına geçmeleri gerekmektedir. e-SMM kesildikten sonra belgenin müşteriye gönderilmesi sağlanır ve sistemde saklanır. Dilerseniz bu belgenin çıktısını alabilirsiniz.
Evet. Eğer serbest meslek erbabıysanız serbest meslek makbuzu kesmek zorundasınız.
Tüm serbest meslek erbaplarının uygulamaya geçmeleri gerekmektedir. Yeni faaliyete başlayanlar, işe başladıkları ayı izleyen 3. ayın sonuna kadar e-SMM uygulamasına geçmelidir. e-SMM sistemine geçiş yapmak için e-İmza ya da mali mühür alınması gerekiyor. Daha sonra Gelir İdaresi Başkanlığına başvuruda bulunmak gerekiyor. Başvuru esnasında elektronik imzanızı kullanabilmeniz için bilgisayarınıza kurmanız gereken bir program olduğunu da hatırlatalım. Başvurunuzun olumlu sonuçlanmasının ardından e-SMM hazırlamak için GİB Portalını ya da Sekizbit Bilişim altyapısıyla hazırlanan ve tüm destek süreçlerini beraber yürüteceğimiz e-SMM uygulamamızı kullanabilirsiniz.
Hayır. Tahsilat esası geçerli olduğundan tahsilat yapıldığı anda makbuz düzenlemek zorundasınız.