1 Temmuz 2023 itibariyle emlak sektöründe e-fatura çözümlerinin kullanılması önem arz etmekte olup cirosu 500 bin ₺’yi aşan emlak ve gayrimenkul firmaları için e-Fatura çözümleri GİB (Gelir İdaresi Başkanlığı) tarafından zorunlu hale getirilmiştir.
E-fatura, dijital bir formatta oluşturulan, işletmelerin faturalandırma işlemlerini gerçekleştirmelerine olanak sağlayan bir sistemdir. E-fatura çözümleri, fatura oluşturma, gönderme, alıcıların ödeme yapması ve fatura kaydını tutma gibi işlemleri kolaylaştırır. Emlak sektöründe e-fatura kullanımının birçok avantajı vardır. Bu avantajlar şu şekilde özetlenebilir:
Gelen Fatura Entegrasyonu: Telefon, elektrik, internet, su, restoran, pazaryeri ücretlerinizi bir tıkla muhasebe uzmanınıza aktarın.
Giden Fatura Entegrasyonu: 30 saniyede fatura düzenleyin. Anında dijital veya fiziksel çıktısını müşterinize pratik bir şekilde ulaştırın.
Yer ve Zaman Tasarrufu: Geleneksel kâğıt ve belge işlerine elveda deyin. E-fatura ile hızlı işlem yaparak zamandan tasarruf edin.
Net ve Doğru Ölçümler: Tüm faturalarınızı dijitalleştirerek hata payınızı ve kayıp faturalarınızı azaltın. Haftalık, aylık ve yıllık faturalarınızı görüntüleyin.
Arşivleme: Tüm faturalarınızı dijitalde kolay ve pratik bir şekilde saklayın.
Emlak sektöründe e-fatura çözümlerinin kullanımı, işletmelerin verimliliğini artırmalarına oldukça yardımcı olmaktadır. Diğer bir deyişle e-fatura sistemi; işletmelerin fatura oluşturma, gönderme ve saklama işlemlerini dijital olarak yapmalarını sağlayan bir sistemdir. Bu sayede, kâğıt fatura kullanımı azaltılmakta ve işletmelerin işlem hızı ve verimliliği artmaktadır. Ayrıca gelen ve giden faturaların pratik bir şekilde yönetilmesi firmaların sahip olduğu iş yükünü ve kayıplarını ciddi oranda azaltmaktadır. Emlak sektöründe E-fatura zorunluluğu ise Türkiye’de Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından belirlenmiştir.
1 Ocak 2020 tarihinden itibaren, Türkiye'de faaliyet gösteren mükelleflerin e- fatura sistemine geçmesi zorunlu hale getirilmiştir. Bu kapsamda, emlak sektöründe faaliyet gösteren işletmeler de e-fatura sistemine geçmek zorundadır. Cirosu 500 bin ₺ olan emlak ve gayrimenkul işletmelerinin e-faturaya geçişi 1 Temmuz 2023’e kadar zorunludur. Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından belirlenen süreler içinde e- fatura sistemine geçiş yapmaları ve bu sistemi düzenli olarak kullanmaları gerekmektedir. Aksi takdirde, işletmeler cezai yaptırımlarla karşı karşıya kalabileceklerdir.
Sekizbit E-Dönüşüm Portalı Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
Kısaca “faturaların internet ortamında gönderilip alınması” şeklinde açıklanabilir. Kağıt fatura ile aynı hukuki niteliğe sahiptir. e-Fatura iki fatura mükellefi arasında gönderilip alınan belgedir.
2020 ve 2021 yılı brüt satış hasılatı 4 milyon TL, 2022 ve müteakip hesap dönemleri için 3 milyon TL ve üzeri olan mükelleflerin ve e-ticaret faaliyetinde bulunan mükelleflerden 2020 veya 2021 hesap dönemleri için 1 Milyon TL ve üzeri brüt satış hasılatı şartını sağlayan mükelleflerin, en geç 01.07.2022 tarihinde e-faturaya geçmesi zorunludur. Ayrıca bu mükelleflerin 01.01.2023 tarihinde e-Defter uygulamasına geçmesi zorunludur.
GİB portaldan başvuru yaparak e-Fatura sistemine geçildikten sonra GİB Portal üzerinden faturalarınızı kesebilirsiniz. İşlemlerinizi daha hızlı yapmak ve faturalarınızı arşivleyebilmek için Sekizbit E-Dönüşüm’ü kullanabilir ve kolayca faturalarınızı oluşturabilirsiniz. Sekizbit E-Dönüşüm ile kestiğiniz faturalar GİB portala rahatlıkla entegre olmaktadır.
e-Fatura sistemine geçişin sağlayacağı kolaylıkların başında; zamandan tasarruf ve operasyonel işlerin hızlanması yer almaktadır. Faturanın iletilmesi ve takip edilmesi gibi işlemlerin kolaylaşmasının yanında, e-Fatura ile kağıt faturaların arşivlenip klasörlerde saklanması zahmetinden kurtulabilirsiniz. Faturalarınızı dijital ortamda saklayarak iş yükünüzü hafifletmiş olup kargolama ve matbaa gibi masraflardan da kurtulmuş olursunuz. İyi tasarlanmış bir hizmet sağlayıcı tercih ettiğinizde, çok daha ekonomik, çok daha hızlı ve çok daha kolay olarak olarak mali süreçlerinizi yönetebilirsiniz.
e-Faturaya geçmek için GİB tarafından belirlenen mali mühür ve e-imza bedeli bulunmaktadır. Sekizbit e-Dönüşüm bu konuda oldukça tasarruf sağlar. Sekizbit e-dönüşüm ile fatura başı ücret sadece 22 kuruşa denk gelmektedir.