e-Fatura, kâğıt fatura düzenlemekle mükellef olan kişilerin kullanmış olduğu bir elektronik fatura türüdür. e-Fatura, geleneksel fatura ile eşit özelliklere sahip olup elektronik olarak düzenlenebilmekte, gönderilebilmekte ve saklanabilmektedir.
e-Fatura Nedir?Kullanıcılar Neden Sekizbit e-Fatura ve e-SMM Hizmetini Tercih Ediyor?
Anında fatura düzenleme, paylaşma ve saklama imkânı sunar.
Mali tablolarınız ve raporlarınız dijital ortama taşınır.
Hızlı ve kolay bir deneyim sunar.
Fiziksel fatura gibi kaybolma riski bulunmaz.
İade ve iptal sürecini kolaylaştırır.
Fiziksel çıktı alma imkânı bulunur.
Müşterilerinize daha hızlı ve kolay bir deneyim sunar.
Kullanıcılar Neden Sekizbit e-Fatura Hizmetini Tercih Ediyor?
Tahsilat sürecinizi hızlandırır.
Kargo masraflarını ortadan kaldırır.
Zaman ve mekân kavramını ortadan kaldırmanıza yardımcı olur.
Erişim ve geriye dönük işlem yapma imkanınızı kolaylaştırır.
Yer ve depolama sorununu ortadan kaldırır.
Fatura başına düşen masrafları azaltır.
Veriler elektronik ortamda saklandığı için veri kaybı yaşanmaz.
Doğayı korumaya katkıda bulunur.
Tahsilat sürecinizi hızlandırır.
Kargo masraflarını ortadan kaldırır.
Zaman ve mekân kavramını ortadan kaldırmanıza yardımcı olur.
Erişim ve geriye dönük işlem yapma imkanınızı kolaylaştırır.
Yer ve depolama sorununu ortadan kaldırır.
Fatura başına düşen masrafları azaltır.
Veriler elektronik ortamda saklandığı için veri kaybı yaşanmaz.
Doğayı korumaya katkıda bulunur.
Kağıt fatura düzenleyen veya firma kurup elektronik fatura kesmek isteyen herkes e-Faturaya geçebilme imkanına sahiptir.
Şimdi Ücretsiz DeneyinSekizbit E-Dönüşüm Portalı Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
e-Faturaya geçmek için GİB tarafından belirlenen mali mühür ve e-imza bedeli bulunmaktadır. Sekizbit e-Dönüşüm bu konuda oldukça tasarruf sağlar. Sekizbit e-Dönüşüm ile fatura başı ücret sadece 22 kuruşa denk gelmektedir.
GİB portaldan başvuru yaparak e-Fatura sistemine geçildikten sonra GİB Portal üzerinden faturalarınızı kesebilirsiniz. İşlemlerinizi daha hızlı yapmak ve faturalarınızı arşivleyebilmek için Sekizbit e-Dönüşüm’ü kullanabilir ve kolayca faturalarınızı oluşturabilirsiniz. Sekizbit e-Dönüşüm ile kestiğiniz faturalar GİB portala rahatlıkla entegre olmaktadır.
e-Fatura mükellefi olan herkese e-Fatura kesebilirsiniz. Sekizbit e-Dönüşümü kullanarak kestiğiniz faturalarda alıcının e-Fatura mükellefi olup olmadığını bilmenize gerek yoktur. Eğer alıcı e-Fatura mükellefiyse otomatik olarak e-Fatura; eğer alıcı e-Fatura mükellefi değilse otomatik olarak e-Arşiv kesmiş olursunuz.
2020 ve 2021 yılı brüt satış hasılatı 4 milyon TL, 2022 ve müteakip hesap dönemleri için 3 milyon TL ve üzeri olan mükelleflerin ve e-ticaret faaliyetinde bulunan mükelleflerden 2020 veya 2021 hesap dönemleri için 1 Milyon TL ve üzeri brüt satış hasılatı şartını sağlayan mükelleflerin, en geç 01.07.2022 tarihinde e-Faturaya geçmesi zorunludur. Ayrıca bu mükelleflerin 01.01.2023 tarihinde e-Defter uygulamasına geçmesi zorunludur.
Kesilen e-Faturalarda; hem gönderici hem de alıcı için fatura başına maliyet söz konusudur. Gönderilen ve alınan her fatura bir kontör değerindedir. Sekizbit e-Dönüşümü kullanarak fatura başına düşen maliyeti 0.22 TL’ye kadar düşürebilirsiniz.
2020 ve 2021 yılı brüt satış hasılatı 4 milyon TL, 2022 ve müteakip hesap dönemleri için 3 milyon TL ve üzeri olan mükelleflerin ve e-ticaret faaliyetinde bulunan mükelleflerden 2020 veya 2021 hesap dönemleri için 1 Milyon TL ve üzeri brüt satış hasılatı şartını sağlayan mükelleflerin, en geç 01.07.2022 tarihinde e-Faturaya geçmesi zorunludur. Ayrıca bu mükelleflerin 01.01.2023 tarihinde e-Defter uygulamasına geçmesi zorunludur. Gerçek kişiler için e-Fatura sistemine geçişin ilk adımı, mali mühür veya e-İmza alınmasıdır. Mali mühür firma kaşesinin elektronik halidir, Kamu Sertifikasyon Merkezi’nden mali mühür için başvuru yapılabilir. Tüzel kişilerin ise mali mühür alması zorunludur. Bu aşamadan sonra Gelir İdaresi Başkanlığına başvuruda bulunulmalıdır. Başvurular online olarak da yapılabilmektedir. Başvuru esnasında elektronik imzanızı kullanabilmeniz için bilgisayarınıza kurmanız gereken bir program olduğunu da hatırlatalım. Başvurunuzun olumlu sonuçlanmasının ardından e-Faturalarınızı hazırlamak için GİB Portalını ya da Sekizbit Bilişim altyapısıyla hazırlanan ve tüm destek süreçlerini beraber yürüteceğimiz e-Fatura uygulamamızı kullanabilirsiniz.
Vergi Usül Kanunu’na göre 7 güne kadar geriye dönük e-Fatura gönderilebilmektedir. Düzenlenme tarihi 7 günden eski e-Faturaların gönderilmesi teknik olarak mümkündür ancak Vergi Usul Kanunu’nun 353. maddesine bağlı olarak %10 oranında Özel Usulsüzlük Cezası kesilir.